Hygien och smittskydd inom äldrevård

En av de första sakerna man får lära sig när man arbetar inom vård och äldrevård är god hygien. Saker ska vara rena eller sterila. Kläderna ska vara tvättade och likaså händerna. Hygienen är faktiskt viktigare än man kan tro.

Hjälpmedel för bra hygien

Det finns flera bra hjälpmedel för att man ska kunna hålla en god hygienisk standard. Munskydd, engångsförkläden och handskar bör finnas på varje avdelning. Det finns även behållare för handsprit med tryck som kan sitta uppe och användas. Handspriten är perfekt att ha till hands när man inte kan tvätta händerna, eller om man ska göra sig extra ren.

Tvätta händerna

Att tvätta händerna rätt är inte helt enkelt. Många håller bara händerna under kranen och så torkar de av sig på en handduk. Det räcker dock inte. Man behöver gnugga mellan fingrarna, på hela händerna och gärna en bit upp på underarmarna. En tvål ska användas och det är inte fel att också ha tillgång till en nagelborste. Överlag bör alla anställda inom äldreomsorg ha korta naglar både för att underlätta hygienen men också för att inte skada de äldres ömtåliga hud när man tar hand om dem.

Viktigt att förhindra smittor

Hygienen är inte bara viktig för att hålla ordning. Man måste också se till att förhindra smittor. Om man inte tvättar händerna kan man ta med sig smitta från andra ställen i samhället, och är man inte frisk bör man inte gå till jobbet. Äldre är mer känsliga för sjukdomar och de löper större risk att avlida än gemene man.

corporate-x