Halsbränna hos äldre

Halsbränna och sura uppstötningar är ett mycket vanligt magproblem som många lider av genom hela livet.

Orsakerna är många men problemen kan bland annat bero på kosten där fet och stark mat i många fall är boven i dramat. Men det kan även orsakas av mat med hög syra som exempelvis rena tomatsåser. En annan vanlig orsak, som framförallt förekommer i äldreomsorgen, är halsbränna orsakad av läkemedel.

Är du äldre än 50 år och aldrig tidigare drabbats av halsbränna, om tidigare halsbränna förvärras så mycket att det påverkar livet eller om du samtidigt och oförklarligt går ner i vikt bör du dessutom kontakta läkare då detta kan vara ett tecken på allvarligare problem.

Tecken på allvarlig halsbränna kan innefatta svårighet att svälja, hosta i liggande ställning som ofta märks på natten eller när du vilar, slem i halsen, ont i halsgropen och heshet som inte går över.

Uppstår halsbrännan efter en läkemedelsförändring kan du tala med din läkare och få tabletter utskrivna som hjälper dig, men det går också bra att köpa tabletterna på apotek. Vanligast är så kallade antacida, tabletter som man vanligen tuggar och som ger snabb lindring. Effekten är oftast kortvarig och det kan vara bra att kombinera dem med långtidsverkande tabletter som protonpumpshämmare och H2-blockerare. Då halsbränna är en vanlig åkomma kan du alltid fråga om hjälp på ditt apotek.

Vad kan jag göra själv?

Förutom receptfria läkemedel kan du också prova att äta mindre portioner vid måltiderna och istället äta oftare. Allt för stora portioner ökar trycket på magmunnen och kan därmed också ge halsbränna. Ett tips är också att undvika att äta allt för sent på kvällen då halsbränna ofta blir värre under natten.

Du ska även undvika tunga lyft och att luta dig framåt under långa perioder. Försök att sitta med så rak rygg som möjligt när du sitter ner så att du inte hänger framåt. Precis som stora måltider ökar detta trycket i magen och kan ge besvär.

Har du besvär under natten kan du också prova att höja sängens huvudända med ungefär 15 cm så att du inte ligger helt platt på rygg.

Skulle inget av detta hjälpa och du har så stora besvär att det påverkar ditt dagliga liv, eller om besvären inte försvinner inom tio dagar med receptfria läkemedel, bör du kontakta din läkare för en undersökning.

corporate-x