Hur ser dagen ut på ett äldreboende?

Många tror att ett äldreboende är tråkigt att bo på. Det är flera äldre som inte alls vill flytta till ett äldreboende på grund av allt negativt de hör. Men är det verkligen så tråkigt att bo där? Vad händer under dagen?

Morgon

En morgon på ett äldreboende ser ut som nästan vilken annan morgon som helst. Ofta kan man själv bestämma om man vill bli väckt av personalen eller om man vill gå upp på egen hand. Många gånger sker duschning på morgonen och man kan få hjälp eller duscha själv. Man måste inte duscha om man inte vill. Därefter är det dags för frukost. Ofta äts den tillsammans med personalen och andra brukare, i en matsalen. Om man känner sig trött eller kanske lite sjuk kan man också få äta mat på sitt rum. Efter frukosten är det vanligen så att man som boende har en stunds vila eller ledig tid. Då kan man till exempel passa på att titta på nyheter, läsa tidningen, en bok eller prata med de andra.

Lunchtid

Omkring lunchtid brukar lunchen serveras. Den består av varm mat och äts också ofta i matsalen. Under lunchen kan man samtal med de andra och med personalen. Ofta kan man också efter maten sitta kvar vid bordet och lösa korsord med mera, om man så vill.

Eftermiddagen

På eftermiddagen kan man gå ut och gå, delta i olika aktiviteter, sy eller handla. Beroende på hur pigg man är kan man gå ut ensam eller med någon ur personalen. Man kanske ska till läkaren och få tbe vaccin, influensavaccin eller gå på någon undersökning. Under eftermiddagen kan det också vara så att personalen städar i de boendes rum. Ofta kan man själv också delta i detta så mycket man vill och orkar. Om man har lite mer energi kan man också erbjuda sig att baka något eller liknande. På många äldreboenden serveras också eftermiddagskaffe samt någon kaka mellan lunch och middag. Denna fika är ofta helt valfri att delta i och många väljer att istället fortsätta med egna aktiviteter.

Kväll

Under kvällen serveras ofta en lättare kvällsmåltid. Det kan till exempel vara en varm soppa eller pannkakor som serveras. Därefter är det många som tittar på nyheter på TV, eller bara tar det lugnt. Om man hellre duschar på kvällen än på morgonen brukar det också gå bra. Många vill gärna ha en kopp kaffe, lite juice och en kaka eller liknande innan det är sovdags och personalen brukar gå runt och fråga om någon önskar något speciellt.

När det sedan börjar närma sig läggdags gör många sig klara själva, medan andra får hjälp. Det är ofta sedan upp till var och en om man vill låsa sin dörr. Sedan är det sovdags!