Aktiviteter i äldreomsorgen

På äldreboende anordnas aktiviteter varje vecka. Vilka aktiviteter det är ser lite olika ut mellan varje boende beroende på vilka som bor där. Det kan ibland verka som att det är alldagliga och ganska tråkiga händelser som bön, andakt, bingo eller tidningsläsning. Men det är viktiga aktiviteter både för en människas upplevelser och att hon får det hon vill göra.

Nu det har blivit allt vanligare att man utökar aktiviteterna till sådant som man kanske inte själv längre klarar av att göra.

En aktivitet som har blivit mycket uppskattad på äldreboendet Nyhamnsgården i Höganäs är pubkvällar där man siktar på att kunna erbjuda det varje fredag till självkostnadspris.

Det kan också vara uppskattat att ha aktiviteter med fokus på skönhet och hälsa där man kan göra det man har möjlighet till själv för men man kan också använda sig av tips om Nordichair eller andra behandlingar.

Måla naglar, fixa håret, raka eller vad de boende själva vill är ett bra sätt att få människor att må bra och känna sig självbestämmande.

I Sundsvall har ungdomar i sjätteklass börjat gå till äldreboende för att lära dom att surfa. Detta har varit mycket uppskattat då de unga och gamla får byta erfarenheter. Att få de äldre att få testa på kameran i Ipaden medan ungdomarna får hörahur det var när de äldre var små, ger fantastiska möten och möjligheter.

Det är bara några av många fantastiska aktiviteter som börjar bli alltmer populära på våra äldreboende. Det är väldigt bra för välmåendet att få göra saker som man kunnat göra förr, som exempelvis gå till puben och ta sig ett glas öl eller vin och lyssna på pubmusik. Något som börjat diskuteras alltmer är att försöka ha mer dans på äldreboenden då det var vanligare förr i tiden att man gick ut och dansade. Det är också bra för både hälsan och välmåendet att dansa.

Det kan vara så enkelt som i Sollentuna där man slår på en film på tvn, fixar mysig stämning med vin och tilltugg. Det är inte så vanligt att man har haft sådana här aktiviteter förut och det beror förmodligen på att vi idag är mer i kontakt med teknologin som låter oss att sprida olika intressanta ideer.

Det krävs bara fantasi och gott samarbete på arbetsplatsen för att kunna ge de äldre bra och roliga aktiviteter. Se också till att de får vara med och ge förslag på vilka aktiviteter som de önskar. Att själv få vara med och bestämma så mycket som möjligt i sitt liv är viktigt speciellt då man fysiskt kanske själv inte kan uträtta det man vill göra.

Hoppas att dessa aktiviteter ger just ert boende lite tips och idéer till nya roliga aktiviteter!