Prova på att jobba inom äldreomsorgen!

Vi hör mycket om äldreomsorgen på nyheterna. De flesta av oss har också äldre släktingar. När äldreomsorgen kommer upp i samtal är det ofta något negativt det handlar om: lönen, personalen eller att det är ett stressigt jobb. Men många trivs med att jobba på ett äldreboende eller i hemtjänsten. För många är det också ett första steg in på arbetsmarknaden.

Arbetsuppgifter

En undersköterska som jobbar på ett boende för äldre hjälper de som bor där med deras dagliga liv. Vissa behöver inte så mycket hjälp, medan andra behöver hjälp med både kläder, matning, hygien och toalettbesök. Äldreboenden är uppdelade på olika avdelningar och du jobbar i arbetslag med de andra på samma avdelning.

Steg in på arbetsmarknaden

Om du aldrig har jobbat tidigare eller om du hamnat lite utanför arbetsmarknaden, så kan ett jobb inom äldreomsorgen vara ett bra kliv. För att jobba med äldre är det viktigt att tycka om människor. Det finns många som tänker att de aldrig skulle kunna jobba med barn, tonåringar eller äldre – när de tittar på det utifrån. Men, när de tagit klivet in på arbetsplatsen upptäcker de att det inte alls var som de trodde – många blir positivt överraskade. Att ha jobbat på ett äldreboende är också bra i ditt CV då det visar upp en mångsidighet, men också lyhördhet – och styrka.

Timvikarie

Du kan kontakta chefen för ett äldreboende och berätta att du är intresserad av att timvikariera, vilket innebär att du jobbar lediga pass. Efter ett tag är det ofta möjligt att få hoppa in på ett schema. Du ska alltid se till att du har pass i förväg – då kan du planera din tid bättre. Att timvikariera passar också bra om du är student eller startar eget företag. Om du egentligen har en annan syssla, så kan du ta de pass som passar dig – även kväll, natt och helg. Om du startar eget företag är det mycket som du behöver tänka på, som ekonomi och lån. Du kan enkelt ta hjälp av capcito.com som hjälper dig med företagslån och försäljning av fakturor. Genom att timvikariera på ett äldreboende kan du både jobba, studera eller starta eget. Om du är intresserad av att spara ihop pengar till en resa, så kan du välja att jobba pass med OB – då får du tillägg för att du jobbar obekväm arbetstid som natt, kväll eller helg.

Karriär

Om du testar på att arbeta inom äldreomsorgen och upptäcker att du trivs med det, så kan du vidareutbilda dig. Om du tycker om de uppgifter du har, kan du utbilda dig till undersköterska. Kommuner och arbetsförmedlingen brukar hjälpa till med det och utbildningen kan vara gratis. Om du vill ha mer ansvar eller fokus på det medicinska, så kan du utbilda dig till sjuksköterska.