Hygien inom äldreomsorg

Inom äldreomsorgen är hygien ofta ett ganska omtalat ämne. Det gäller både personalens hygien, städning och de boendes hygieniska status. Men hur ska man egentligen gå tillväga för att hygienen ska hålla sig så bra som möjligt på boendet?

Personalens hygien

När man arbetar inom äldreomsorg är det mycket viktigt att man ser till att hålla sig fräsch. Man bör, för att undvika smittor och liknande, tvätta händerna mellan varje besökt rum, när man hjälpt någon med toalettbesök och innan man hanterar mat. Vid dusch, hantering av tvätt och bäddning av sängar kan det också vara bra att tänka på att man använder handskar och gärna också engångsförkläde i plast.

De boendes hygien

När man arbetar på ett äldreboende kan man ofta stöta på situationer där de boende inte kan ta hand om sin egen hygien. De kanske inte vill, orkar eller har fysisk möjlighet. Det kan också vara så att de tidigare har råkat ut för något i samband med vatten och då kan de helt enkelt vara rädda. Ett sätt att få boende att slappna av är till exempel genom att låta dem bada i stället. I privata hem är det ofta eftertraktat att ha bubbelbadkar eller liknande som ger lite ro, och som dessutom enkelt kan installeras. Om man en gång vant sig vid att bada med bubblor kan det vara svårt att vänja sig vid bara en dusch. Även äldreboenden skulle kunna ta kontakt med byggvaruhus och försöka få in avslappnande bubbelbadkar så att fler äldre kan njuta av de härliga bubblorna och bli riktigt rena. Det kan göra tvättstunderna betydligt trevligare, både för boende och anställda.

När det gäller personlig hygien i övrigt är det ofta bra att låta personer göra så mycket som möjligt själva. Det kan många gånger göra dem lite mer motiverade. Även de som inte kan röra sig så bra kan ofta ta en tvättlapp och klappa in lite vatten i ansiktet. De kan också borsta håret eller göra mindre fysiskt krävande rörelser.

Städning

På ett äldreboende är det viktigt att hålla städat. Det kan inte ligga massor av saker på golven. Det är både ohygieniskt och farligt. Människor kan ramla och om till exempel brandlarmet går måste man kunna ta sig ut fort utan att rullatorer eller rullstolar ska fastna i olika saker. Det är inte fel att göra en liten snabbstädning hos de boende varje dag. Under tiden de duschar, om de gör det själva, eller när de äter frukost hinner man ofta gå runt, bädda och plocka upp saker.

Korridorer och annat är ofta bra att städa minst en gång i veckan. Om smitta går bör de städas än oftare. Ordinarie personal har ofta svårt att hinna med allt och det kan därför vara bra att ha speciell städpersonal som bara ser till att allmänna utrymmen och liknande hålls i ett vårdat skick så att både boende och besökande kan trivas där.