Att bo själv som senior

Många äldre människor föredrar att hellre bo på egen hand än på ett hem och så länge detta är fysiskt möjligt så bör deras vilja respekteras. Efter ett långt liv och många erfarenheter kan det vara svårt för en äldre människa att ge upp sin frihet. Bara för att man uppnått en viss ålder innebär det inte att man är inkapabel att ta hand om sig själv, om än med lite assistans i vissa fall.

Man kan enkelt anpassa en lägenhet eller ett hus så att det blir lättare att ta sig runt och kommunicera med omvärlden; på så sätt får den äldre bibehålla sin självständighet. Oavsett om de äldre lever själva eller med någon annan så finns det både fysiska och teknologiska hjälpmedel för att det skall vara både praktiskt och tryggt.

Bo litet och smart

En sak som kan förenkla en seniors levnadssituation är att skaffa ett mindre boende. Ett stort hus kanske har trappor som blir allt svårare att gå i, en rymlig lägenhet kan ha onödigt många rum eller för stora avstånd mellan sov- och badrum. Hos erfarna Mäklare Södermalm kan man hitta mycket attraktiva lägenheter som är praktiska och enkla att leva i, och som dessutom är belägna i områden där det finns bra tillgång till livsmedelsbutiker, bussar och läkare.

En mindre lägenhet kan också lätt anpassas efter behov: man kan bland annat installera räcken att hålla sig i medan man rör sig från rum till rum och avlägsna eventuella trösklar som kan vara särskilt besvärliga om man har rullstol eller går med rullator. Ett badrum kan justeras för att förenkla saker som att duscha och att gå på toaletten genom att installera en sittstol i duschen eller höja toalettstolen.

Larm och kommunikation

Även om det idag finns teknologi för att kunna installera kameror och sensorer i ett hem så att man kan se om en person fallit eller insjuknat upplever många äldre det som inkräktande. Många föredrar därför att i stället ha ett bra

trygghetslarm som man bär på sig som ett armband och som med ett enkelt tryck varslar larmcentralen om det händer något. Mobiltelefoner är också bra att alltid ha tillhanda och det finns särskilda modeller med större knappar och skärmar som är lättare att använda om man är äldre eller rörelsehindrad.

Allt fler äldre har börjat använda internet och för många uppfyller detta en viktig social funktion då man kan chatta och skypa med vänner och släktingar, läsa nyheter och se på film. Ingenting går upp som ett besök men att ha direkt tillgång till omvärlden genom en dator eller surfplatta kan vara en ovärderlig källa till sällskap och glädje om man bor på egen hand.