Att arbeta inom äldrevården

Varje år söks det flera hundra vikarier inom äldreomsorgen. Det är ytterst sällan alla tjänster blir tillsatta och de äldre tvingas då stå ut med ointresserade vikarier, stressad personal, eller så kanske de rent av inte kan få den hjälp de behöver. Men hur är det egentligen att arbeta inom äldrevården? Det ska vi ta upp i denna artikel.

Tidiga morgnar och sena kvällar

När man arbetar inom äldrevård bör man vara beredd på att arbeta både under tidig morgon, mitt på dagen och sent på kvällen. Ofta går man i skift och de kan variera stort. Många gånger kan man ha kvällsskift ena dagen och sluta omkring klockan 22:00. Om något händer kan man få jobba över och efter det ska man dessutom ha överläggning med nattpersonalen om saker de kan behöva känna till. Morgonen efter börjar man ofta omkring klockan 07.00 även om man har jobbat över kvällen innan. Det innebär att man inte hinner få mycket fritid mellan arbetspassen. Många ser det här som mycket jobbigt, särskilt om man har familj.

Delade turer

En sak som många klagar på inom vården är de så kallade delade turerna. Dessa går ut på att man som anställd börjar arbeta på morgonen, ofta klockan 07.00. Man arbetar sedan fram till klockan 12.00, och sedan får man gå hem. Man är då ledig till omkring klockan 16.00, då börjar man arbeta igen. Det innebär att man får några timmar mitt på dagen, som många tycker är helt värdelösa. Om man har långt till arbetet kanske man inte ens hinner hem, utan då får man stanna på jobbet trots att man egentligen är ledig. Även efter en delad tur arbetar man som vanligt dagen efter. Det innebär att man ofta bara får fyra timmars fritid då man kan handla, idrotta med mera per dag eftersom affärerna ofta är stängda efter 22.00 när man kommer hem och dessutom måste man sova för att orka med den kommande arbetsdagen.

Dålig lön

Många inom äldreomsorgen klagar också över att lönen inte är speciellt bra i förhållande till det tunga arbetet. Ofta får man bara strax över 100 kronor i timmen och många får ta lån för att få ihop sin vardag. Om det vill sig väl kan dessa sedan slås ihop till samlingslån när man har fått ett arbete med bättre lön.

Stress och tung belastning

Inom äldrevården får man som anställd räkna med tung fysisk belastning och mycket stress. Larmen ringer ofta och varje dag måste man göra tunga lyft och gå långa sträckor. Det är inte sällan man måste gå med brukare till affären och handla, och sedan promenera flera hundra meter med en annan brukare. Detta ger ofta förslitningsskador på kroppen hos de anställda.