Vikten av empati inom äldreomsorgen

Att jobba med äldre och inom äldreomsorgen är ett mycket viktigt samhällsjobb. Vi kommer alla att åldras och vill att våra äldre släktingar, föräldrar och vi själva ska bemötas på ett bra sätt. En av grunderna för en bra äldreomsorg är empati.

Äldreomsorgen

Vi har alla en relation till äldreomsorgen, vare sig vi tänker på det eller inte. De flesta av oss har mor- och farföräldrar och föräldrar och de flesta av våra äldre släktingar och familjemedlemmar kommer en dag att bo på ett äldreboende eller få hjälp av hemtjänsten. För yngre personer kan det vara svårt att förstå att de själva en dag kommer att bli gamla, men det är en väg som alla kommer att gå. Det talas mycket om äldreomsorgen på nyheterna och det är nästan alltid problemen som tas upp – inte det fina med äldreomsorgen. Äldreomsorgen innebär att gamla personer kan få bo i trygghet med god personal som tar hand om dem, samtidigt som deras nära och kära kan besöka dem – det är fantastiskt! I äldreomsorgen arbetar också många personer som verkligen tycker om att arbeta med äldre och vill göra det bästa för dem.

De små handlingarna

För att arbeta med äldre är det viktigt med empati, att du tycker om och känner med personerna som du arbetar med. Livet underlättas för äldre människor om personalen kan tänka och känna sig in i deras situation: hur känns det att ligga i sängen? Få tänderna borstade? Hur varmt eller kallt är det i rummet? Små frågor som kan rymma mycket kärlek och omsorg. Det där lilla extra. Många äldre har också problem med tänderna, liksom resten av befolkningen. Vår tandhälsa är viktig för vårt mående. Om du, eller någon som du känner, har problem med tandköttet bör du testa GUM PAROEX®-serien som kommer att ge dig ett friskare tandkött. Vår tandhälsa påverkar inte bara vår mun och hur det känns när vi äter, utan hjälper oss också med en bättre matsmältning och ett allmänt bättre mående.

Empati

Två orsaker till att personalen inom äldreomsorgen inte alltid kan ge den empati som de äldre behöver är tidsbrist och stress. Det är många undersköterskor som skulle vilja få sitta ner med de äldre, samtala, ta en kopp kaffe och ge dem tid, men då många avdelningar och hemtjänstgrupper är underbemannade hinner de inte. Om du har en anhörig som bor på ett äldreboende och ser att personalen är stressad, kan du på sätt och vis hjälpa de äldre genom att du säger till personalen att du ser deras stress och arbetsbörda – alla inom äldreomsorgen behöver empati. Det är ett svårt och viktigt arbete. Du kan också försöka påverka ledningen och politiker att ge äldreomsorgen mer personal, så att de hinner ge de äldre omsorg, en stressfri vardag och empati.

corporate-x